New York City!

I mitten av oktober anträdde jag min USA-resa. Efter en vecka i New York City skulle jag fortsätta till San Francisco i Kalifornien.

I New York City, som jag besökt några gånger tidigare togs väl om hand av min gode vän Kjell (har bott i NYC i närmare 40 år). Bättre ciceron kan man inte önska sig!

Jag bodde på New York Athletic Club, som ligger vid sydändan av Central Park på Manhattan. Huset som rymmer restauranger, hotellrum, bassäng och träningslokaler är endast öppet för medlemmar (och deras gäster!) i den anrika klubben som grundades redan 1868! Den har fostrat mängder av framstående idrottare under åren. Friidrottare, polospelare, simmare, fäktare, boxare av högsta elitklass.
Vid den senaste olympiska spelen (Aten) erövrade några av klubbens medlemmar ett tiotal av USA:s medaljer! Genom åren har klubbens medlemmar tagit över 200 medaljer vid Olympiska spel.

Från mitt frukostbord kunde jag se de berömda hästdroskorna som har sitt rastställe på andra sidan gatan (Central Park South). Och med några raska steg kunde jag efter frukosten korsa gatan och gå in i parken.

Där kunde jag återuppleva jag dess mycket speciella atmosfären. Den är ca 4 km lång och 800 m bred och är Manhattans "lunga" skapad i mitten av 1800-talet. (Parken är faktiskt dubbelt så stor som hela Monaco!) Den lummiga parken med slingrande promenadstigar kantas av väldiga skyskrapor. Lugnet inne i den stora parken kontrasterar mot det ständiga trafikbruset utanför Jag har efter tidigare besök i NYC gjort målningar inspirerade av mötet mellan den lummiga grönskan (som börjat få sina höstfärger) och skyskraporna som kantar parken.

Här en liten film från isrinken vid Rockefeller Center (filformat 3GPP)

I parken finns sjöar, djurpark, lekplatser, restauranger skridskobana, platser för bollspel och utomhuskonserter. Där ligger också Metropolitan Museum, med världens förnämsta samling av impressionistisk konst.
På helgerna söker sig flera tusentals motionslöpande new York-bor till Central Parks gator och stigar, andra vandrar, spelar, leker eller kopplar av. Parken är "laddad med energi" och skapar samtidigt lugn och harmoni hos dess besökare.

Kjells fru arbetar på ett finansföretag i General Motors Building, en av de mest berömda skyskraporna. Den ligger intill Central Park, mitt emot det kända Plaza Hotel. Jag fick möjlighet att en tidig morgon fotografera och skissa utsikten från kontoret på på 58:e våningen (!) Vilken utsikt!