"Kvällsposten"


söndag 29 november 1998

 

KvPVIK (KvP) Torsten Erasmie, 58, har länge varit en hyfsat känd konstnär från Österlen.
  Nu är han på väg att slå igenom i USA.
  Med hjälp av - Internet!
  Erasmie är en av tolv konstnärer i en mycket exklusiv almanacka.
  - Och för ett år sedan visste jag inte vad Internet var, säger han.

Det är inte så att Torsten målar på nätet. Det är inte ens så att han säljer sin konst via cyberrymden.
  Nej, men han har fått hjälp att fixa till en hemsida som fått stort eko både i Sverige och utanför landets gränser.
  Två kompisar från Malmö, Stefan Svensson och Michael Hawthorne, har gjort den omfattande hemsidan där man kan få veta allt om Erasmies konstnärskap och dessutom titta på hans tavlor.

Ger ut konstalmanacka

  Det var precis det en person från marknadsavdelningen på ett jätteföretag i USA gjorde i höstas. Företaget, som ingår i General Electric-gruppen, ger varje år ut en exklusiv almanacka.
  I stil med den Michelin ger ut i Frankrike och som är fylld med lättklädda flickor.
  Men i den amerikanska motsvarigheten är det konstverk i stället för tjejer.
  - Plötsligt fick jag ett mail från USA där företaget frågade om de fick köpa rättigheterna till en av mina bilder, säger Torsten.

Trodde det var ett skämt

  Först trodde han det var någon som skämtade. Men efter kontroller visade det sig att allt stämde. Vilket lett till att Erasmie just varit i New York. Det syns i ateljén hemma i Vik. Flera bilder med storstadsmotiv trängs på stafflierna och längs väggarna.
  Han har, som de flesta konstnärer, en ganska brokig bana bakom sig. Västgöte med drömmar om att bli konstnär, men i stället flyttade han till Lund och blev produktchef på ett kemiskt-tekniskt företag i Malmö.

Valde drömvägen

  Så kom vändpunkten i livet. Skilsmässa och där vid vägskälet valde Torsten drömvägen - mot konsten.
  Och han gjorde det som man egentligen förväntar sig. Drog till Frankrike med penslar och palett utan att ens ha bokat rum.
  I en fiskeby i Bretagne satt han under hösten 1979 och gjorde sina första riktiga målningar.
  - Dit har jag återvänt många gånger, säger han. Det är som ett andra hem.
  I början av 80-talet hamnade han i Vik. Han köpte ett gammalt hus för rena vrakpriset och rustade upp det till bostad och ateljé.
  I dag bor han där tillsammans med sambon Anny och två katter. Men lägenheten i Malmö har han kvar, som ett andningshål när det på vintern blir för tyst i det lilla fiskeläget på Österlen.

Amerika väntar

  Och nu väntar alltså Amerika. Almanackan har tryckts upp i 5.000 exemplar och den ska delas ut till det amerikanska företagets bästa kunder och till andra höjdare i samhället. Folk som har råd att köpa konst, och som ser det som extra exklusivt om den kommer från en liten by i isbjörnarnas Sverige.
  - Skulle jag sälja tavlor där vore det naturligtvis kul. Det är en jättemarknad. Men om det innebär att lyckan är gjord? Vet inte det. Vad är lyckan? Pengar? De ställer ju bara till problem.

LARS PALMBORG

 
Tillbaka