Galerie Holm i Malmö: Torsten Erasmie, målningar: utställningen pågår till den 4 april.

Torsten Erasmie visar målningar på Galerie Holm fram till 4 april. Konstnären hämtar sina motiv från Frankrike och Österlen, och det kan vara intressant att jämföra t ex "Vinter Vik II" med "Hustak Collioure" - det är tegelröda hustak och himmel i båda fallen men ljuset, atmosfären är klart väsensskilda. Ingen skulle kunna ta fel på vad som är Frankrike och vad som är Österlen - målarögat iakttar och handen återger. För betraktaren blir detta till en rapport, man ser med nya ögon och tänker: "Ja så är det, på det viset ser det ut!"

Så gav oss impressionisterna kunskapen om att skuggor visst inte bara behöver vara svarta, de kan vara blå och ha andra färger också. Konstnären som har god tid att iaktta får möjlighet att erövra världen åt de människor som har andra uppgifter, och som inte hinner sitta och glo på hustak i timmar. Sedan går man ut på utställning och får aha-upplevelser som berikar seendet och upplevelsen i framtiden. Själv har jag t ex av Tapiés lärt att se på vittrande murar, väggar, blindfönster och utvinna skönhetsupplevelser där.

Glädjeskapande
"Utan horisont" visar ett grustag, en djup nersänkning i landskapet med kanten högt uppe i tavlan. Blå himmel, gult grus och en arbetsvagn där nere, balanserande på sin skugga. Det är fyndigt, väl iakttaget och charmfullt målat. Just det charmfulla är Torsten Erasmies styrka och svaghet - i mitt tycke blir det ibland lite väl charmigt och välplanerat. Men en stor, och till synes tacksam publik fyllde vernissagen och gladdes med rätta åt ett måleri som är skickligt, berikande och glädjeskapande - det är kanske inte fair av recensenten att begära mera, när man ändå får så mycket!

Jean Bolinder, Skånska Dagbladet - 930327

Fler recensioner