Torsten Erasmie från Viks fiskeläge på Österlen.
Även i vår tid händer det, att en man eller kvinna lämnar en ekonomisk trygg befattning för en kreativ verksamhet som konstnär. Det var precis vad Torsten Erasmie gjorde. För några år sedan och närmare bestämt i fyrtioårsåldern blev han en konstnär på heltid. Detta innebar, att han övergav en befattning som produktchef för en betydligt mera osäker utkomst som bildkonstnär.
Sedan dess har han blivit uppmärksammad i skilda sammanhang - och det med all rätt. Motivet från Österlen har en kompositionell täthet som tilltalar mig. Koloriten är mild - ibland nästan blond, kongenial med det soldruckna kustlandskapet på Skånes östsida.
Ändå engageras jag ändå av Erasmies internationella utblickar dvs motiven från Bretagne och Provence i Frankrike. Här koncentrerar Torsten Erasmie sina uttrycksmedel och färgen får större intensitet. Jag tänker t ex på Båtar i nattljus (nr 17) och Gård (nr 18). Men Medpassageraren (nr 25) kan också illustrera, vad jag åsyftar.

På pluskontot har jag också noterat grafiken med motiv från Frankrike - frodig i anslaget men ändå sparsmakad i färgen och i uppbyggnaden av motiven. Erasmie har visat, att Skåne i våra hjärtan inte behöver utesluta det ljuva Frankrike som konstnärlig inspirationskälla. Utställningen pågår tom den 23 maj.

Benkt Olén, Kristianstadsbladet 870507

Fler recensioner