Torsten Erasmie kan lägga en fin utställning till sina meriter. Han visar den här veckan ett urval oljemålningar, akvareller, koppargrafik och litografier hos Finspångs konstförening.

Måleriet är det som intresserar mest. Traditionellt och bra. Det är ljuset och färgen som ges huvudrollen. Motiven får återkomma och varieras lätt, varje variant får sin egenart med små medel. Motiven hämtas från resor, de flesta dock hans hemorter Malmö och Viks Fiskeläge. Han målar fullsolsmättade motiv, såväl som gråväderstunga blygrå havvyer. Och en serie fräscha utsikter över tak. Det vilar en tystnad över hans bilder, en stillhet, en ro. Här märks några fina stilleben, fruktskålar och rökpipa. Eller en vy med det mörka hamnvattnet mellan de stora båtskroven. Bilderna är intima och täta. Det finns en känslighet och lyhördhet i ljusskildring och färgval. Erasmie visar en tilltro till måleriet som gör att han kan strunta i varje effektsökeri.

Utställningen visar en mogen målares möte med klassiska motiv och konstnärsproblem. Och Erasmie låter kunskap och känsla gå hand i hand på ett välavvägt och sympatiskt sätt.

Bo Borg, Norrköpings Tidningar 881025

Fler recensioner