"Skaraborgs läns tidning"


lördag 28 november 1998

 

Skara Tidning
Skara Tidning

 
Av HANS MENZING

Prisat internetgalleri nu live i Skara. Förföriskt vackra bilder från ett soligt Österlen eller ett litet betagande Bretagne fyller Föreningssparbankens utställningslokal i Skara en vecka framöver med vernissage idag, lördag. Det är konstnären Torsten Erasmie, med rötter i Skara, som återvänt till barndomsstaden. Erasmie har ett av konstsveriges bästa internetgallerier, besökt varje år av omkring 3 000 konstintresserade. Fast hans konst är förstås ännu bättre i verkligheten.

  Torsten Erasmie växte upp i Skara, men bor sedan några decennier i fiskeläget Vik på Österlen. Hamnen ligger nära och är ett ständigt mål för hans morgonpromenader, och vatten återkommer i oerhört många av hans bilder. Kanske är det ett utslag av avsaknaden av större vatten under uppväxten i Skara. Det går faktiskt rent av att finna en vacker vattenspegel på ett av de Skaramotiv som ställs ut, och det vattnet är förstås ett utslag av den konstnärliga friheten, berättar Torsten Erasmie.

Minnesbilder

  Rådhusgatan och karaktärsfyllda gamla hus med domkyrkotornet bakom förekommer också, det är främst minnesbilder från Skara som visas, gamla bilder som fått bilda underlag för nya. Ett sätt att skapa spänning och motstånd i arbetet.
  Torsten Erasmie är kanske den främste av dagens Österlenskildrare i konsten, men han återvänder också ofta och gärna till Bretagne och Italien också. Bilderna är sugande vackra, man känner hamnstämningarna, hör måsars skri och frågan är om inte där finns tångdoft också.
  Viken, fiskeläget och konstnärskolonin, är ett återkommande motiv, liksom vattnet utanför. Östersjön är ständigt lika fängslande, omväxlande och lockande. I alla väder, det finns rent av någon snöbild, det gäller ju att passa på de få gånger det faller snö här.
  Men isbergen på en annan tavla är bara inbillning, bilden visar det vitskimrande inloppet till Viks hamn, men det är många fler än jag som sett fel, får jag veta.
  Ljuset spelar med i alla bilder, färgerna är som tunga musikackord. Inte minst i hans favoritmotiv, Torsten Erasmie är takens mästare. Gång på gång fångar han gyttret av tak i flammande färger, de blir till ett fiskelägets egen fascinerande kubism.
  Så ett besök i Föreningssparbankens utställningslokal tiden fram till och med 6 december innebär en risk, man kan gripas av obetvinglig längtan till Skåne eller Frankrike, till ljus, värme och hav.

IT-konst

  Den datorintresserade kan faktiskt njuta av Torsten Erasmies konst på internet, www.algonet.se/~terasmie. Det är en hemsida som slår många stora konstmuseers ifråga om information och bilder av ny och äldre konst, som kan lyftas fram och förstoras så att man kan njuta bättre av den. Det är en konsthemsida som prisats både i stora dagstidningar och specialtidningar för datafantaster.
  Torsten Erasmie har märkt att denna hemsida också kan fungera som reklam för exempelvis de utställningar som han har på Galleri Vik. En riktigt långväga reaktion kom med e-mail från ett storföretag i USA som undrade om Torsten Erasmie ville vara med i en konstkalender tillsammans med andra framstående konstnärer från olika länder. En kalender som sprids till företag på olika håll över världen. Torsten tackade förstås ja.
  Så Torsten Erasmie är en konstnär som kan ses världen kring, men bäst känner man förstås känslan i hans bilder vid ett besök på utställningen i Skara. Arrangör är Skara konstförening.

 
Tillbaka